Kuna iga aasta hea hulk inimesi satub mürgistusnähtustega haiglasse, kuna on karulaugu pähe piibelehti söönud, siis loomulikult tuleb vastavalt hooajale võtta ette karulauk ja panna see vorsti sisse. Kuidas teha vahet piibelehel ja karulaugul? Piibeleht ei maitse üldse nagu karulauk - lihtne.
Igatahes alljärgnev vorst on minule teadaolevalt autoriretsept, seega olge lahked ja tehke järgi. Üldjuhul on nii, et vorsti sisse värske kraami panemine on kahtlane värk, kuna vorsti säilivusaeg kahaneb märkimisväärselt. Näiteks toores sibul
vorsti sees on väga halb mõte, kui pole plaan samal päeval kogu laar ära süüa. Seega oluline nipp, karulauk on vaja 10-15 sek blanšeerida ja see järel jäävee vanni kasta. See tagab erksama värvi ja vorsti parema säilivuse. Aga igaks juhuks lisasin vorsti sisse ka sinepipulbrit. Oma olemuselt on tegu väga lihtsa vorstiga, esikohal on kvaliteetne sealiha (Leopoldi lihalett Tartu turul!) ja kvaliteetne must pipar, see järel on tunda karulaugu värskust ning terake majoraani annab sellise mõnusa taustanoodi. See kord toppisin lamba soolikasse. Oluline on see, et lamba soolikas peab soojas vees ligunema tunnike, muidu on nad liiga rabedad ja mul oli soolika purunemisega omajagu probleeme.
5,7 kg sea kaela ja praetükki
suur kimp karulauku (u 300-400g)
100 g soola
15 g pipart
3 g majoraani
10 g sinepipulbrit
peotäis sinepiseemneid
peotäis suhkurt
tunde järgi vett (mul läks u 800ml)
No comments:
Post a Comment