Thursday, March 15, 2018

Kuidas saada notsu kõhule krõbe kräkling?

Pole midagi mõnusamat, kui süües notsu kõhtu krõmpsub hamba all õhuline kräkling. Anglitsismi kasutamine on siinkohal teadlik. Krõbe nahk, kamar, kõrne ei kõla sugugi nii ilusalt ja Eesti keele kulinaarsõnastik vajab niikuinii hädasti täiendamist. Igatahes, kräklingu saamiseks on kõige tähtsam see, et põssa nahk oleks kuiv. Siin kohal võtan näiteks hiinapärase retsepti.

Kõigepealt lõika põssa liha poolsesse ossa
u 2,5 cm vahedega pikuti lõiked.
Kausis sega kokku endale meelepärane maitseainete segu. Ma kasutasin soola, pipart, hiina 5 vürtsi segu , küüslaugu ja sibula pubrit, tšillit, soola ja madeirat (riisiveini asenduseks).
Mõistlik on liha all paberit hoida, kuna see imab liigse niiskuse ja hoiab ära marinaadi sattumise nahale.

See järel tuleb keerata tükk naha pool üleval lõikelauale ja pintseldada nahk äädika ja soola seguga ning katmata külmikusse ööks seisma (8-24 h). Äädikas mahendab naha spetsiifilist maitset ja lõhna.

See järel tuleb protsessi üks lõbusamaid osasid, noa otsaga tuleb teha naha sisse sadu pisikesi auke, võib kasutada ka muid efektiivsemaid vahendeid (nt liha pehmendaja). Ja enne ahju pistmist veel korra paberiga nahk üle tõmmata.

Ma tegin kaks 2,5 kg tükki ja lasin ahjus ventikaga 200 kraadi juures tunnik ja see järel
grill režiimil u 15 minutit. Aga seda peab visuaalselt hindama. Mustad laigud on teadlikult lastud, kuna mu meelest need on ülimaitsvad. Igatahes, seda õpetust kasutades saavutate krõbeda kräklingu ja imeliselt mahlase liha.


No comments:

Post a Comment