Wednesday, March 14, 2018

Lambasupp roheliste läätsedega

Kunagi sai tehtud lambavorsti ja sai soetatud üks suurem paari aastane lammas. Mingil põhjusel üks hea posu lamba juppidest ununes sügavkülma ja praeguse tatise ilma puhul üks tummine lamba supp läätsedega on just see, mida vaja. Niisiis potti lendasid lamba ribid ja nipet näpet veel tükke, kokku umbes 8 kg. Oluline on rõhutada, et ma kasutan paari aastast lammast , sest see kannatab pikemat keetmist ja ilusaid suuri maitseid. Noore lamba puhul on oht liha maitseainetega ära tappa. Kui lamba maitse ei meeldi, siis ei tasu edasi lugeda. Igatahes jupid potti ja podisema, kuna ma ka eriline lambarasva austaja ei ole, siis ma riisusin umbes ämbritäie rasva ära. Kui lammas on keenud enamvähem pehmeks ja puljonks hakkab looma, kurna puljong, pese pott ja pane uuesti tulele. Sulata poti põhjas või (või oliiviõli) ja kuumuta seal hakitud porgand, sibul, varsseller, küüslauk, fenkol, paprika. Kui juurikad hakkavad klaasjaks muutuma lisa maitseained: lambaläätsed, pipar, estragon, kurkum, paprikapulber, tšilli, koriandri seemned ja tükeldatud kuivatatud aprikoosid. Peale seda lisa üks hea surakas kõrgeima kontsentratsiooniga tomatipastat ja kuumuta läbi. Siis lisa puhastatud ja tükeldatud lambaliha (mulle meeldivad suuremad tükid). Siis on kord konservtomatite järel (kasuta terveid tomateid ja purusta käes) ja roa peakangelase - granaatõunamahl (Reynar on mu eelistatuim). Selle protsessi tulemusena peaks vedelik napilt katma koostisosi, juhul kui vedelikku jääb puudu, siis tuleb tomatipurkide loputusveeda korrigeerida. Nüüd tuleb kogu hautise konsistentsiga asi korralikult läbi segada ja lasta tal sutsuke haududa ja maitsed timmida. Selles etapis võib supipõhja portsudeks jagada ja sügavkülmutada. Kui tundub, et tulemusega võib rahule jääda , siis lisada hoolikalt rasvast kooritud lamba puljonks. Kui tundub, et asi hakkab kujunema ja supp võiks valmis olla, lisada keedetud läätsed ja korralik peotäis värsket koriandrit. Kuna ma kasutasin rohelisi läätseid siis ma keetsin nad eraldi ja loputasin. Neist tuleb arvestatav kogus soga, mida ma supi sisse ei soovi. Ja nii lihtne see supp ongi, 18 l poti tegemine võttis napilt 6h, millest enamus ajast tegi supp end ise. Muuseas, see on üks neist suppidest, mis läheb iga järgneva päevaga aina paremaks, ehk suurepärane vahend nädalavahetusel hommikuse kehva enesetunde remontimiseks.

Koostisosad:
Lambaribid + muud jupid
Rohelised läätsed
Porgand
Varsseller
Sibul
Küüslaup
Fenkol
Paprika
Konserv tomatid
Tomatipasta
Kuivatatud aprikoosid
Granaatõunamahl

Maitseained:
Must pipar
Loorber
Lambaläätsed
Estragon
Kurkum
Paprikapulber
Koriandriseemned
Tšilli
Värske koriander

No comments:

Post a Comment