Thursday, April 5, 2018

Chili con carne

Chili con carne on minu nr 1 comfort food ja kuigi selle tegemine on lihtne, siis fenomenaalse chili tegemine nõuab aega ja teatud kindlate nõksude kasutamist. 
Mina kasutan lihana tavaliselt veise rinda või kaela, mis tuleb masserida brisketi maitseaineseguga (sool, pipar, küüslaugupulber, sibula pulber, oregano, cayenne, suitsutatud paprika) kokku, lasta tal vähe tõmmata ja siis ahju kõige kuumemal tempertuuriga (grill režiimil nt). Pannil pruunistamine töötab ka, aga pigem kaela puhul.  See samm võimaldab saada neid mõnusaid kõrbenud nurki ja koorikut, miks annavad roale imelise maitse. Lisaks saab seeläbi liigsest rasvast lahti ja liha maitsestub ära. Samas peab endale aru andma, et liha pole mingil juhul küpsenud, seest jääb ikkagi tükk täiesti tooreks ja külmaks. Kui tükk on puhanud lõigata sellisteks parajateks kuubikuteks , ma lõikan tavaliselt 1-2 cm tükkideks, aga ei juhtu midagi kui on suuremad või väiksemad tükid. See järel retsepti tüütum osa hakkida jämedalt purk chipotlesid, tomatid, paprika, sibul, küüslauk , natuke porgandit ja eri sorti chillid ja koos lihaga uhada (malm)potti ning lisada maitseained: vürtsköömned, suitsutatud paprika, purustatud koriandriseemned, oregano ja küpsetada maitseained ilusti läbi. See järel lisada konservtomatid, natuke õlut, puljong ja  keema ajada , see järel pott ahju, peale umbes 3-4 h 150kraadi juures podisemist võtta kaas ära ja lasta avatult veel tunnike, kuni värv muutub tellise pruuniks ja peale tekib kilejas kiht. Siis surada sisse natuke tumedat shoksi (85%) ja hakitud koriander.   
Rõhutan üle, et veise kael ja rind on ainukesed tükid, mis selle retsepti puhul töötavad, kuna tegu on tugevate lihastega ja ei lagune pika hautamise järel ning omavad head kogust sidekudet, mis annab imelist maitset. Pikk hautamine on oluline, et tšillid korralikult läbi küpseksid, see võtab neilt järsu teravuse ära ja kuumus tuleb mõnusa kaarega, lisaks kerkivad esile tšillide maitsenüansid.
Alljärgnevalt koostiosad ilma kogusteta, kuna siin sõltub rohkem enda eelistustest, kui lihast või juurikast chillit on soov teha.

Koostisosad:
Veise kael/rind
tšillid
purk chipotlet
tomatid
konservtomatid
paprika
sibul
küüslauk
porgand
värske koriander
tume šokolaad (85%)

Maitseained:
vürtsköömned
suitsutatud paprika
koriandriseemned
oregano





No comments:

Post a Comment