Tuesday, April 10, 2018

Guljašš supp

Madjarid on üks veider rahvas. Näiteks ei suuda nad otsustada, kas nad on ugrimugrilased või hunnide järeltulijad, või mis osas Euroopast nad parasjagu üldse kuuluvad. See kõik peegeldub ka nende toidus. Võtame näiteks guljaši, siiani lähevad arvamused kaheks, kas tegu on supi või kastmega. Olgu kuidas on, minu meelest on tegu supiga ja enne kui kividega loopima kukutakse, siis jah, on vähe timmitud variant ja tõesti ükski madjari vanaema nii küll ei teeks.

Alustuseks tuleb võtta üks paras jupp veiseliha, ma kasutasin olude sunnil välisfileed, aga mõni odavam jupp oleks mõistlikum, näiteks koodilõigud sobiksid suurepäraselt. Liha maitsestada soola ja pipraga ja pannil pruunistada. See järel hakkida sibul, porgand, varsseller (mirepoix) ja potipõhjas hautada võis, kuni sibul on klaasjas. See järel lisada maitseained, segada paar minutit, lisada surakas tomatipastat ja see kiirelt läbiküpsetada, see järel hakitud küüslauk segada paar minutit ja lisada liha ning hoolega segada nii, et tekkinud möks kataks ilusti liha. Keera kuumust juurde, lisa punane vein, kui alkohol on aurustunud, siis lisada konserveeritud tomatid ja lasta podiseda kuni liha pehme. Siis lisada kartul ja paprika ning kui kartul on pehme, siis lõpetada supp hakitud peterselliga.

Alljärgnevalt koostisosad:
Veis
Sibul
Porgand
Varsseller
Kartul
Paprika
Küüslauk
Tomatipasta
Punane vein
Konserveeritud tomat
Petersell

Köömned
Vürtsköömned
Paprikapulber
Suitsutatud paprika
Loorber
Cayenne
Tsilli helbed
Paprika helbed
Sool
Pipar

2 comments:

  1. Ise oled kaste! :) Ükski ungarlane ei räägi guljaši puhul kastmest. Guljaši puhul tuleb arvestada reeglit, et paprikapulbrit ei tohi kindlasti praadida, sest muidu läheb mõruks. Ja neid guljaši variatsioone on hästi palju. Ise teen veidi lihtsamalt ja veinita. Väga huvitav kui prooviksid teha nt oa-guljaši - suitsulihaga ja hoopis teine muusika. Aa.. Ja veel üks asi - tagatükk, sest välisfileega jääb kuivaks. Need viimased nüüd on ungarlanna sõnad :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kindlasti eelistaksin ka tagatükki, aga ma arvan, et osso bucco tükkidest saaks eriti ägeda supi. Mis puudutab paprika pulbri praadimisse, siis ega seda ei olegi vaja pruunistada, lihtsalt rasvaines ja juurikatega kiirelt läbi küpsetada, et maitseainete omadused intensiivistuksid. Pole mul veel õnnestunud maitseaineid põhja kõrvetada, aga kindlasti mõni loll saab sellega hakkama.

      Delete