Tuesday, April 10, 2018

Liguuria jänes

Jänesed on põnev tooraine, mis meil on tohutult alahinnatud. Ühest küljest kodumaist jänksi on keeruline leida ja see Poola elukas, mida aegajalt poes müüakse ei ole eriline kingitus tooraine mõttes. Eriti karm värk on hiinast pärit sügavkülmutatud tegelastega, mida toidukohad kahetsusväärselt palju kasutavad. Samas ei ole kasvatajaid ka mõtet süüdistada, ega meil ju jänksi väga ei sööda. Äki see retsept julgustab rohkem jänkse sööma.

Ma tükeldasin terve jänese kulinaarseteks tükkideks, aga antud juhul paremini töötaks jänksi koivad, ent mõlemat pidi saab. Maitsesta tükid pipra ja oliiviõliga ning pruunista pannil. Potipõhjas hauta oliiviõlis mirepoix kuni sibul on klaasjas ja lisa jänese tükid. See järel lisa küüslauk, anšoovid, kappari, oliivid, pähklid, loorberileht, rosmariin ja maitsesta soola-pipraga. Keera kuumust juurde ja lisa hea sahmakas valget veini, mida ise oled nõus jooma. Kui enamus veini on aurustunud, siis lisa kanapuljonksi nii palju, et jänes on nibinnabin kaetud. Hauta u tunnike või kuni jänes on pehme. Lõpetuseks hakitud värsket tüümiani.
Kuna ma tegin neljast jänesest, siis võib jääda mulje, et hirmus palju pähkleid on, tegelikult on pott suhteliselt sügav ja pähklid lihtsalt jäid pinnale. Ma kasutasin tervet assortiid erinevaid pähkleid, aga tegelikult ei pea üldse retsepti nii keeruliseks ajama. Piisaks piiniapähklitest ja oliividest.

1 Jänes
1 sibul
1 porgand
1 varsseller
2 küüslauguküünt
peotäis piini-, kreeka-, sarapuupähkleid ja mandleid
peotäis kappareid
peotäis oliive
1 loorberileht
2 anšoovise filed
sahmakas valget veini
veel suurem sahmakas puljongit
rosmariin
tüümian




No comments:

Post a Comment